sobota 21. júla 2012

Čo by ste mali vedieť o synchronizovanom plávaní

Skôr než prihlásite svoje dieťa na synchronizované plávanie, prečítajte si zopár týchto riadkov.  

Prečo by mali deti športovať?
  • Odborníci varujú, že problémom súčasnej mladej generácie je nesprávne využívanie voľného času. Deti nevyužívajú svoj voľný čas zmysluplne a v dôsledku nudy sú náchylné na vandalizmus, experimentovanie s alkoholom, fajčením, s nelegálnymi drogami a podobne. Mnohí odborníci sa preto zhodujú v názore, že dôraz je potrebné klásť na prevenciu. 
  • Od začiatku povinnej školskej dochádzky deti sedia v škole dlhé hodiny sklonené nad učebnicami, nosia ťažké tašky. Prídu domov zo školy a opäť sedia nad úlohami, pri počítači a pred televízorom, častokrát v nesprávnej strnulej zaguľatenej polohe. Fixuje sa im tak zlé postavenie, oslabujú svaly, nedostatkom pohybu vzniká nadváha. Chybným držaním tela je podľa štatistík postihnutá viac ako tretina detí. Prirodzený pohyb dieťaťa je na vývoj chrbtice veľmi podstatný. Z tohto dôvodu je akýkoľvek pravidelne vykonávaný šport pre rastúci detský organizmus vhodnejší než ďalšie „sedavé“ krúžky ako výtvarný, klavír, angličtina a p.  

Prečo plávať?
  • Plávanie zachraňuje životy - to, že sa naučíte plávať, Vám môže zachrániť život, prípadne môžete zachrániť životy tých ľudí, ktorých máte radi. 
  • Plávanie je vhodné pre širokú vrstvu obyvateľstva bez ohľadu na vek či pohlavie, pre zdravých či zdravotne oslabených. 
  • Poloha tela pri plávaní pôsobí priaznivo na pohybový aparát, je vhodné pri väčšine ortopedických ochorení. 
  • Dýchanie je pri plávaní intenzívnejšie, preto má veľmi dobré účinky na dýchacie orgány. 
  • Pravidelným a intenzívnym plávaním sa rozvíja aj srdce a krvný obeh.
  • Plávaním otužujeme organizmus, sme odolnejší voči chorobám z prechladnutia. 
  • Plávanie rozvíja vytrvalosť, kĺbovú pohyblivosť a je teda vhodnou prípravou na pestovanie akéhokoľvek športu neskôr. Mnohé rekreačné aktivity a vodné športy (kanoistika, veslovanie, potápanie, windsurfing, vodné lyžovanie...) vyžadujú, aby záujemca vedel plávať.
  • Plávanie patrí k pohybovým činnostiam s najnižším rizikom úrazu.

Čo je synchronizované plávanie?
Synchronizované plávanie je individuálnym plaveckým športom zaradeným do programu OH od roku 1984. Súťaží sa v sólach, pároch, tímoch a kombinovanej zostave. Jedným z hodnotiacich kritérií je synchronizácia s hudbou a v pároch a tímoch aj synchronizácia navzájom medzi súťažiacimi, podľa čoho tento vodný šport získal aj názov. Synchronizované plávanie je typické tým, že okrem toho, že je fyzicky náročné (viac než polovica času zostavy sa cvičí so zadržaným dychom pod vodou), je aj estetické a divákom poskytuje umelecký zážitok.


Prečo plávať synchronizovane? 
  • Plávanie je dôležitou súčasťou tréningu v synchronizovanom plávaní. No pre niekoho „nudné plávanie od brehu k brehu“ je obohatené o nácvik figúr a zostáv na obľúbenú hudbu. 
  • Synchronizované plávanie podporuje aj estetické cítenie a tvorivosť. 
  • Napriek tomu, že je synchronizované plávanie individuálny šport, nacvičujú sa aj tímové a kombinované zostavy, ktoré učia disciplíne a práci v kolektíve. 
Kto sa k nám môže pridať?
Pre školský rok 2012/2013 prijímame deti (dievčatá aj chlapcov), ktoré vedia preplávať aspoň 10 m ľubovoľným plaveckým spôsobom (ročníky narodenia 2002-2006). Zašlite nám prosím prihlášku, na začiatku septembra Vás budeme kontaktovať.

Kde trénujeme?
Počas týždňa trénujeme v hoteli Zátoka na Slnečných jazerách v Senci, v sobotu ráno trénujeme v Bratislave na Pasienkoch. Deti je potrebné voziť na tréningy, preto treba zvážiť, či najmä rodičia budú tréningy zvládať.
Prečítajte si tiež:
Športy a športové krúžky - 9. časť
Vodné krásavice
Časopis Uzlíček Apríl 2009
Synchronizované plávanie na Wikipédii